El doble pecat de Susn

El director Thomas Ostermeier presenta a Temporada Alta  Susn, que retrata cinc etapes en la vida de la protagonista

© Andreas Pohlmann

“we have met, and we have parted”

És força més tard de la una de la nit d’un dissabte especialment fred a Girona. Les sobretaules del Le Bistrot fumegen cafè i vessen ratafia entre animades i cridaneres converses. De sobte, però, el guirigall clandestí s’atura i arrenca en entusiastes aplaudiments i “bravos” al pas d’una jove d’aspecte germànic que, sense més, es dirigia cap a allò que sempre hi ha al fons a la dreta. Era l’homenatge espontani a l’actriu Brigitte Hobmeier, la Susn que ens havia captivat tot just unes hores abans al Teatre Municipal de Girona. I és que Susn, un text de Herbert Achternbusch (Sant Guardiola, il·lumina’m a l’hora d’escriure paraules en alemany!) dirigit per l’il·lustre Ostermeier, és un relat que s’acarnissa amb la protagonista sotmetent-la a una dissecció fenomenal. I Brigitte assumeix de manera absolutament brillant aquesta responsabilitat.

“hello, mr. sky! won’t ya hitch up my pony?”

buy indian viagra

Naixem, creixem, patim, ens reproduïm, envellim, seguim patint, i morim de manera més o menys indigne… (la mort sempre és indigne). I reconeguem-ho: pels ateus i descreguts, sense el mite de la llibertat, això és insuportable. Susn és l’enèsim intent de coherència llibertària. I en conseqüència, l’enèsim naufragi del “jo” occidental que no pot superar el dogma atàvic. Però Susn comet un doble “hybris”: ser descreguda i dona. Del primer ens hi podem reconèixer i sortir-ne indemnes, mirant-nos el melic tot cofois: la tragèdia és compartida. Del segon, però, en som còmplices, i a aquest mirall trencat ja costa més veure-s’hi.

“hello, mr. sky! hello, hangman!”

I Susn es rendeix. Retorça la seva decadència i torna a la presó de què havia fugit. Al capdavall, el lady-era pills dogma és un lloc fosc però confortable, segur, i capaç de concedir allò que nosaltres mateixos ens neguem: el perdó.

(Aquest text també està publicat al bloc de l’autor, "Un entre tants")Escriu un comentari

Eliminació comentaris ofensius
Temporada Alta 2010 es reserva el dret d'eliminar aquells missatges publicats al bloc "Apunts de Temporada"
que no facin servir un llenguatge respectuós, o que incorporin continguts que es considerin il·legals,
amenaçadors, o amb expressions ofensives per a la dignitat de les persones.

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline