Desemmascarant Mèxic

festivals teatre

màscares populars mexicanes

La companyia Lagartijas tiradas al sol es defineix com una quadrilla d’artistes, un grup que crea "un espai per pensar". I a La Planeta van fer això i més. Van presentar un espectacle amb reminiscències del teatre polític que es feia aquí durant la transició, amb un plantejament i un desenllaç contundents. Com a frontispici, la lectura d’un article de la Constitució mexicana: “...la sobirania emana del poble”. Com a cloenda, una pregunta que domina a la fi tota la reflexió teatral: ¿de què parlaran les noves generacions quan siguem morts?.

A El rumor del incendio, s’hi aboquen (i evoquen) episodis històrics del Mèxic dels anys 60 i 70, una època d’eclosió de moviments revolucionaris urbans i rurals, de la revolució del poble contra l’Estat. Un viatge amarg a la repressió, el segrest, la tortura i l’assassinat. Com a fil conductor, la guerrillera Margarita Urías Hermosillo que va passejar vida, amor i misèries amb els ulls i la veu suau i melòdica de Luisa Pardo.

El que més em va meravellar, més enllà i tot de la temàtica, va ser la manera d’explicar-la. La van interpretar com si fos un joc de nens... en mans d’uns joves preocupats i conscienciats pel futur del seu país. Joves mexicans inquiets i obsedits a lluitar contra la piconadora del temps que arracona i fa lady era pills miques passatges de la història. Ells recuperen aquestes xarneres per encarar i construir el futur polític de Mèxic i no es conformen només amb això... Hi ha un pòsit dens d’investigació històrica reflectit en documents oficials, en testimonis, en imatges. La fredor de les dades combina descaradament amb les vivències personals.

Són fets inqüestionables, en tenen la prova, i s’han de revisar i saber-ne el perquè: “hi tenim tot el dret”. Rau aquí tota la intenció d’aquest teatre documental, polític i de denúncia.

En una entrevista, plantejaven interrogants: ¿per què no se’n parlava, d’aquesta història convulsa pel país que va passar fa només 30 anys?. ¿Per què la història oficial no diu res de la ferida encara oberta per a una generació? ¿Per què s’enterra sense contemplacions? Dolguts, es queixaven que ells, persones properes a l’esquerra mexicana, fins que no van investigar a fons se’ls havia negat aquest passat alli comprare online amb tota la intenció.

Una imatge de tot això – almenys per mi – podrien ser les heures que queien com a teló de fons a l’escenari: la continuïtat de la història i del temps reflectit en la planta grimpadora. De la necessitat d’agafar-t’hi i falcar-t’hi per anar pujant. Vegetació, natura, aire, en un camp de batalla construït amb clicks i altres figures de plàstic per representar les lluites sagnants.

Plantegen una reflexió sense escrúpols sobre els efectes secundaris que pot tenir heretar aquests fets. Sobre la necessitat  d’exercir un paper històric sense trobar a faltar cap carta de la baralla. Conèixer d’on venim, ras i curt.

Les Lagartijas han obert en canal i exhibit sense pudor un període tràgic del país. Aquí, aquest argument es troba a faltar en els joves dramaturgs. Tot i que l’Àlex Rigola amb la seva Havanera d’Argelers va airejar una bona catifa d’oblits deixant parlar als exiliats d’aquell camp de concentració que vam tenir tan a prop fa tan poc temps.

__________________________________________________________

El rumor del incendio és la segona part del projecte La Rebeldía, del col.lectiu Lagartijas tiradas al sol. El primer, El rumor del oleaje, és un blog que recull la investigació que van fer sobre els moviments armats a Mèxic durant la segona meitat del segle XX i que s'exposa tant en aquest blog com en el documental escènic que s'ha exhibit a Temporada Alta. I la tercera part és unllibre en què hi han col.laborat 24 persones de diverses edats i professions per configurar un "mapa d'esperança".Escriu un comentari

Eliminació comentaris ofensius
Temporada Alta 2010 es reserva el dret d'eliminar aquells missatges publicats al bloc "Apunts de Temporada"
que no facin servir un llenguatge respectuós, o que incorporin continguts que es considerin il·legals,
amenaçadors, o amb expressions ofensives per a la dignitat de les persones.

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline